Дегустатор - це фахівець, який за допомогою проб на смак, нюху і зору визначає якість того чи іншого продукту.
Дегустаторів розрізняють залежно від продуктів, на яких вони спеціалізуються. Бувають дегустатори вина, сиру, шоколаду, парфумів та інші. Наприклад, чай тестують тітестери, а каву – кап-тестери.
Основне завдання дегустатора полягає у визначенні недоліків і переваг дегустованого продукту. Крім того, дегустатори беруть участь у розробках нового смаку або аромату.
Дегустатори у своїй роботі користуються нюхом, смаковими рецепторами та зоровою оцінкою. Всі ці «помічники» дають можливість дегустаторам дати оцінку дегустованого продукту. Наприклад, оцінити колір або визначити складові компоненти продукту.
Для якісного виконання своїх обов'язків дегустатори повинні дотримуватися певних правил. Наприклад, їм не дозволяється курити, вживати алкоголь і користуватися парфумами. Всі ці звички можуть згубно позначитися на сприйнятті компонентів дегустованого продукту.
Перевірити свої сили або підтвердити професіоналізм дегустатори можуть на всіляких конкурсах і чемпіонатах. Наприклад, для професійних дегустаторів вина щорічно проводять чемпіонат світу з дегустації вина наосліп.
Професія дегустатор не для всіх. Тільки людина, яка володіє прекрасним нюхом, а також здатністю безпомилково на смак розрізнити та охарактеризувати дегустований продукт можуть опанувати цю професією.
Що стосується освіти, то, щоб стати дегустатором, необхідно здобути вищу освіту в той сфері, в якій він планує працювати. Наприклад, це може бути спеціальність «Технолог харчового виробництва», або «Технологія парфюмерно-косметичних засобів».
Як здобути вищу освіту в Чехії БЕЗКОШТОВНО?!