Енолог - це фахівець в галузі виноробства, який володіє знаннями та вміннями як з вирощування винограду, так і з виробництва та зберігання вина.
Обов'язки енолога
- організація і участь у процесі посадки винограду (вибір сортів винограду, проектування виноградника, вибір місця посадки, оцінка ґрунту і т.п.);
- участь у заходах по догляду за виноградниками (вибір добрива, обрізка виноградної лози і т.п.);
- контроль процесу дозрівання винограду та визначення правильного часу збору врожаю;
- участь у створенні купажів;
- дегустація вина;
- проведення хімічних і мікробіологічних аналізів виноробної продукції з метою коректування процесу виробництва;
- оцінка якості отриманого продукту;
- контроль розливу готового вина в пляшки;
- участь у створенні нових сортів вин;
- контроль правильної експлуатації обладнання, організація ремонтних робіт і покупка нового обладнання.
Професія енолога затребувана в країнах з розвиненим виноробним виробництвом. Європейськими країнами-лідерами по виробництву вина вважаються Італія, Франція, Іспанія, Грузія, і Молдова. Програми навчання по «Виноробству і енологіі» можна знайти у ВНЗ Франції, Італії й Іспанії.
Що стосується України, то тут більш затребувані професії виноградар або технолог-винороб. Освіту до цих професій можна здобути у ВНЗ України. Це може бути спеціальність «Технологія бродильних виробництв і виноробство» або «Садівництво і виноградарство».
Як здобути вищу освіту в Чехії БЕЗКОШТОВНО?!