Опинитися поряд з сомельє можна вважати великою удачею, а процес добірки вина - справжньою захоплюючою магією. Чари починаються з першої ж хвилини, коли сомельє не поспішаючи обертає келих та змушує чудову рідину омивати його стінки. Помахуючи граціозно долонею і вловлюючи найтонший аромат, він буде готовий поділитися своїми знаннями з оточуючими.
Сомельє - це людина, яка спеціалізується на винах на професійному рівні.
Сомельє добре розбирається в будь-яких питаннях, пов'язаних з вином, а також має ряд певних вмінь. Наприклад,
- вміє розрізняти вина на смак;
- знає, як правильно зберігати вина та вміє це робити;
- знає правила поєднання вин з різними блюдами;
- вміє класифікувати вина за способом виробництва, вмісту спирту та цукру, кольору та терміну витримки.
Сомельє зазвичай працюють у ресторанах. І, звичайно ж, фахівець, який професійно спеціалізується на винах та наділений витонченим смаком, завжди буде «родзинкою» в штаті подібних закладів.
ОБОВ'ЯЗКИ СОМЕЛЬЄ
- складання винної карти;
- продаж вин;
- робота в залі з гостями ресторану (надання інформації за асортиментом винної карти, рекомендації та поради щодо вибору і поєднання вина);
- коректна подача вин (наприклад, правильний вибір келиха);
- ведення переговорів з постачальниками, укладання договорів, моніторинг ринку;
- організація належного зберігання вин та їхній облік.
Для того щоб стати сомельє, необхідно мати профільну освіту. Її можна здобути як на численних курсах сомельє, так і у вищих навчальних закладах. Однак однієї теорії мало. Крім освіти, той хто бажає оволодіти професією сомельє, повинен любити свою справу, постійно розвиватися та вдосконалювати свої навички.
Дізнатися для себе щось нове можна, беручи участь у різних турнірах і конкурсах, як вітчизняних, так і міжнародних.
Цікавим майданчиком є організація "Асоціація сомельє України", що з 2007 року входить до складу Міжнародної Асоціації Сомельє (ASI), де пропонують пройти як спеціалізовані курси, так і підвищити кваліфікацію.
Як здобути вищу освіту в Чехії БЕЗКОШТОВНО?!