Купажист - це фахівець з купажування.
Під купажуванням розуміють поєднання декількох вихідних сортів продукту, взятих в певних пропорціях, для отримання найбільш вдалого варіанту.
Метод купажування використовують у виробництві вина, віскі, коньяку, чаю, соків, меду, кави та тютюну.
Для того щоб приготувати певний сорт чаю експериментують з великою кількістю інгредієнтів, поки не вийде шукана композиція смаку і аромату. Наприклад, купаж чаю «Лісові ягоди» може складатися із чорного чаю, сушених ягід малини, полуниці, вишні, ожини та інших.
ОБОВ'ЯЗКИ КУПАЖИСТА
- ведення та контроль процесу приготування купажу;
- контроль завантаження інгредієнтів, дотримання технологій і рецептури приготування купажу;
- участь у розробці рецептури;
- проведення дегустації;
- вибір найбільш вдалого варіанта купажу;
- участь в очищенні обладнання і організація ремонту, при необхідності;
- контроль використання сировини і витратних матеріалів;
- ведення документації.
Для того щоб стати купажистом, необхідно здобути вищу освіту в галузі харчових технологій. Наприклад, для купажиста, який працює з вином, це може бути спеціальність «Технології продуктів бродіння та виноробства».
Як здобути вищу освіту в Чехії БЕЗКОШТОВНО?!